Syysparlamentti 2015

Lapin Suunnistuksen Syysparlamentti kokosi noin 20 osallistujaa OH:n majalle Rovaniemelle su 22.11.2015. Ohjelmassa oli katsaus perinteisten palkitsemisten ohella Jukola 2020 esittely kartta- ja ratavaliokunnan vetäjän Jouni Keskinarkauksen toimesta.

Vuoden suunnistajina palkitut urheilijat ovat:

Naissuunnistaja:                         Suvi Oikarinen, OH
Miessuunnistaja:                       Olli-Markus Taivainen, PelPo
Tyttösuunnistaja:                       Sanni Oikkonen, OH
Poikasuunnistaja:                      Olli Ojanaho, OH
Tytöt alle 14-vuotiaat:              Johanna Isojärvi, OH
Pojat alle 14-vuotiaat:              Severi Oikkonen, OH

Vuoden toimijana palkittiin Ounasvaaran Hiihtoseuran Marita Väärälä, joka toimi Rovaniemellä järjestettyjen Lapin Lumirastien kilpailunjohtajana. Olli Ojanahon poikkeukselliset kolme nuorten MM-kultaa ja kaksi alle 18-vuotiaiden EM-kultamitalia huomioitiin vuoden lappilaisena suunnistustekona.

Vuodelle 2016 saamme Lapin alueelle kulunutta vuotta laajemman kansallisten ja aluemestaruuskilpailujen määrän. Hiihtosuunnistuksen AM-kisat pidetään Rovaniemellä 16.1., AM-sprintti Torniossa 30.4. ja aluemestaruussuunnistukset Rovaniemellä elokuun puolivälissä. Tornionlaakson rastipäivät palaa perinteiselle kesäkuun alun viikonvaihteelle ja kilpailukeskuksena on Aavasaksanvaara. Uutuutena tarjotaan avoin sarja Lapin Maakuntaviestin yhteyteen. Lapin Lumirastit järjestetään ensimmäistä kertaa Kuusamossa, Suomen Tunturisuunnistus Muoniossa Pallaksen ja Vuontispirtin alueella. Ensilumen Rastien järjestelyvastuu siirtynee Saariselän alueelle.

Rovaniemen Jukolan ja Venlojen viestin 2020 toivotaan aktivoivan sekä alueen seuroja talkoilemaan että alueen kilpa- ja kuntosuunnistajia osallistumaan. Tapahtuman talkoolaisten määrän on ollut viime vuosina n. 1700 henkeä. Kilpailun organisaatio koostuu useista valiokunnista, joissa erityisesti seuraaviin valiokuntiin tarvitaan suunnistustaustan omaavia henkilöitä:

–          kartta ja rata

–          kilpailu

–          IT ja tulospalvelu

–          kilpailutoimisto ja info

Ideoita tuli mm. vuoden 2018 SM-viestin osalle, että siellä voisi olla mukana muidenkin lappilaisseurojen edustajia OH:n organisaation apuna ja hankkimassa kokemusta suuren viestitapahtuman läpiviemisestä. Lisäksi erilaiset oppilaitosyhteistyöt, joita on jo herätelty liikkeelle, ovat yksi mahdollisuus. Teknologista kehitystä voi tulla esim. gps-seurantaan, mikäli sellaiseen saadaan kehitysresurssia. Tärkeimpänä asiana nähtiin myös alueen kunto- ja harrastesuunnistajien saaminen innostumaan tapahtumasta ja kokoamaan seurajoukkueiden rinnalle työpaikka- ja kaveriporukoita.